Субота, 27-Квітня-2024, 22:48:41 Ви увійшли як  Гість | Група "Гости"  Вітаю Вас  Гість | RSS

 | | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід

Clocks for website
<a href="http://www.clock4blog.eu">clock for blog</a>
Free clock for your blog
» Меню сайту

» Категорії
Статті Чорновола [7]
ЗМІ про нас [1]
Історія [8]
Акції [17]
Події [13]
Аналітика [23]
Думка лідерів [42]
Заяви, звернення [50]


»Архів

» Випадкове фото


 
Сохранить

Головна » 2010 » Вересень » 22 » ЗВЕРНЕННЯ Народного Руху України до усіх, кому не байдужа доля української мови
16:48:20
ЗВЕРНЕННЯ Народного Руху України до усіх, кому не байдужа доля української мови


21 Вересня 2010 року 12:01

[версія для друку]

Україну на 20-ому році відновленої державності антидержавні сили вперто штовхають наступити на ті самі граблі, що всіювали впродовж століть дорогу національно-визвольних змагань. Дух Валуєвського циркуляру, Ємського указу та ще з двох десятків схожих актів імперських загарбників відродився у черговому «творінні» антиукраїнських сил. Законопроект «Про мови в Україні», зареєстрований представниками антиукраїнської коаліції, несе реальну загрозу українському суспільству. Йде повномасштабний наступ на глибинні пласти духовного життя народу, його історичної пам’яті, найціннішого надбання віків – української мови.



sub.php

Часи тотальної русифікації, особливо радянський період, залишили великий негативний відбиток на мовній ниві нашого народу. Якщо ще в 1920-их роках кремлівська влада обурювалась мізерною кількістю російськомовних людей на українських територіях, оскільки навіть на землях Таврії і Слобожанщини переважно спілкувались українською, то вже через 70 років червоного терору на наших землях ситуація змінилась. Панівною стала російська мова. Під сумнів поставлено духовне начало українців, оскільки мова – то душа народу.

Такі травми не загоюються миттєво, тому вже за часів відновленої Незалежності України національно-демократичними силами, зокрема і Народним Рухом України, впроваджувалась ґрунтовна і системна політика підтримки української мови. Витримавши численні кампанії викорінення українського слова в Російській імперії та СРСР, мова нашого народу еволюційно почала відновлювати історичні позиції. Проте до відновлення мовної справедливості ще далеко.

Сьогодні, в другій половині 2010 року, наша мова не змогла зайняти домінантне місце в житті українського суспільства. Так, згідно всеукраїнського перепису населення 2001 року, українцями себе назвали 77,8% громадян, росіянами – 17,3%. Рідною мовою українську обрали 67,5%, російську – 29,6%.

Останні дані статистики демонструють зовсім інше співвідношення української і російської мов (%): книговидання – 13/87; газети – 31,8/68,1; журнали – 10,6/89,4; фільми в кінотеатрах (мова звучання) – 45/55; телебачення – 41,4/58,6. Так само відбувається значне переважання російської над українською в інтернет- і радіопросторі.

Дещо кращі показники в сфері освіти, які так не подобаються нинішньому Міністру Табачнику: дошкільні заклади – 85/14,4; середні – 81,4/17,9; навчальні заклади І і ІІ рівнів акредитації: 88,5/11,5; III і IV рівнів акредитації – 88,0/11,9. Разом з тим, варто уточнити, що такі відсотки не означають домінування української мови в освіті в позанавчальний час, де поширеною є російська.

Вимальовуються очевидні речі, що і в наш час українська мова перебуває у хиткому становищі. Необачна мовна політика влади здатна нанести непоправної шкоди, нівелювати яку буде фактично неможливо. Та, схоже, команда Януковича, що складається з антидержавників-українофобів і відноситься до української мови як до «малороссійского наречія», цього і прагне. Українцям підсовують бомбу сповільненої дії, «український Вавилон», яка матиме серйозні цивілізаційно-дезінтеграційні наслідки. Українців як політичну націю фактично нищать.

Народний Рух України закликає громадян не дати цій колоніальній адміністрації вчинити злочин проти українського народу. Просимо людей, які розуміють жахливість цих намірів влади, довести цю думку до кожного. Період невдоволень «на кухні» завершився! Час діяти! Продемонструйте януковичам-азаровим-табачникам свою позицію через акції протесту в кожному селі, селищі, місті, районі! Обізнаність і суспільний спротив цій політиці створить вагому підтримку українській мові. Протестуй! Борися!

В свою чергу, звертаємось до лідерів і представників національно-патріотичних сил, яким не байдужа доля України. Взаємопоборювання в демократичному таборі активно посприяло написанню цього законопроекту. Хтось об’єднався в Об’єднаній демократичній опозиції, хтось – в Народному комітеті захисту України, хтось – діє окремо. Однак всі ми фактично прогавили можливість завадити зведенню «гільйотини» для української мови. Тепер же ми маємо останній реальний шанс для потужного опору українофобам. Закликаємо вас – партії-учасники НКЗУ, а також інші сили: Нашу Україну, Громадянську позицію, Фронт змін, Українську народну партію, За Україну!, ХДС, Європейську партію, УРП «Собор», Пору, КУН, та всіх тих, хто ідентифікує себе з Україною, виступити ЄДИНИМ МОГУТНІМ ЩИТОМ, який не дасть антидержавницьким силам реалізувати заплановане. Зараз ми повинні скоординувати свої дії і зробити все від нас залежне, щоб законопроект «Про мови в Україні» був відкинутий НАЗАВЖДИ! Захистимо українське слово!

Слава Україні!

Прийнято Центральним Проводом НРУ 18 вересня 2010 року

Категорія: Заяви, звернення | Переглядів: 559 | Додав: Lavrik | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 7
6 Lavrik  
0
Я з задоволенням відвідаю Ваш сайт. Тільки дайте мені адресу сайту. А відносно другого, створюючи цей сайт я намагався щось змінити. Нехай це не глобальний проект, який змінить свідомість всього населення України, але якусь частину, таки наверне у русло любові до України і українського. Можливо комусь вкючить голову у виборчій кабінці. Можливо хтось зрозуміє, що і від його голосу залежить доля держави, в якій він живе.

Тепер не по темі. Ви звернулися до Приват-Банку по кредитку, а агентом немає бажання стати. Усе просто. Виставляєтє банери на сайті. Хтось замовляє картку, а ви отримуєте копійочку. Надіюсь на співпрацю.


7 Angel  
0
Сайт - Удивительный Миргород! http://mirgorodfor.ucoz.ru
А на счет представителя приват банка, я им уже являюсь. Сейчас вообще пытаюсь искать работу, поэтому высматриваю все в нете. Работал по командировкам, надоело не выгодно и зарплата упал.

4 Lavrik  
0
Проблема у тому, що не держава винна. Я згоден з Вами в тому, що народ винен у тому, що обирає таких депутатів. Наша біда в тому, що українці ніяк не відійдуть від отого "всеобщего одобрямса". Наша біда у тому, що люди доведені до злиденного життя продаються за пакунок гречки, чи палку ковбаси. Наша біда у тому, що вибори стали звичайним заробітчанством. Я особисто знаю людей, для яких не головне ідея, для них головне хто більше заплатить за роботу у виборчих комісіях. Що до мовного питання у Верхїовній Раді, то воно вирішуеться просто. Голова виключає мікрофон і "пускай говорит".
Я починаю поважати Азарова за вивчення української мови. Його приклад мають унаслідувати й решта українофобів.

5 Angel  
0
Конечно, народ довели, но все таки статистика не такая ужасная как я думал. Посмотрите последнюю статью у меня на сайте.
Просто выключить микрофон, это мало. Я думаю там им большинству и не надо даже выступать, они рады будут. Надо вводить экзамены на народных депутатов. Что бы туда шли не урки из подворотен, а нормальные образованные люди. Ввести обязательный украинский, знание истории, экономики, правовому законодательству.И больше ничего не надо, уже насколько политика очистится от разной твари. Но только это же мечты! У вас есть планы воплощения такого в жизнь? Я бы вам помогал.

2 Lavrik  
0
Шановний Angel, зрозумійте, мова іде не про викорення російської мови. Мова йде про те, що українська мова повинна домінувати, принаймні, у державних установах. Уявіть собі депутата Державної Думи Росії, який виступає у Думі на українській мові. Я не заперечую права на існування російської мови в Україні, як до речі і мов інших народів. Мене турбує відношення наших високопосадовців, політиків великого рангу до української мови. Вони її демонстративно зневажають. В Росії приймається зпкон про захист і розвиток російської мови..., як ви думаєте, де? Виявляється в Росії!!!. Честь і хвала тим російським політикам. Наші "патріоти" приймають закон з аналогічною назвою. Тільки російську мову їм потрібно захищати і розвивати в Україні. куди далі її розвивати. Мирова спільнота сміється з України. Кажуть, що знайшлася на мапі світу держава, де все населення столиці розмовляє на іноземній мові. Скільки українців проживає в Росії? І скільки українських шкіл там відкрито?. А який стан з російськими школами в Україні. От і робіть висновки, шановний Angel.

3 Angel  
0
И все таки я не пойму суть проблемы. У нас государство такое. К власти лезет быдло не образованное! Почему когда я устраивался на держслужбу, то я сдавал экзамен на украинский? В верховной раде половина людей без грамотных. Я украинский знаю. А ось ваші "високопосадовці" зневажають тому що ми так бажаємо. Це ми їм дозволяємо, та ми їх обираємо. Даже если мы бы приняли закон о втором русском языке, то что, украинский изучать не надо? В любом случае надо, особенно на госслужбе.

1 Angel  
0
Мне кажется вы мыслите не в том направление. Я русский и разговариваю в основном на русском. Но я знаю украинский язык, я умею разговаривать, писать и читать на нем. Каждый человек живущий на территории Украины должен знать украинский язык. Но! Вы пытаетесь развлечь конфликт на ровном месте. И при чем обе стороны, и русские, и украинцы. Чем вам мешает русский? Да не нужен он вторым, потому как мне плевать, на закон. Вы хотите убрать русский вообще? Да, запросто! Начните с литературы, кино, телевидения! Только не так, как это происходит сейчас! Вы ходите в кинотеатры? Это же бред полный! Я за все просмотры фильмов с украинским переводом, встретил только один качественный!!! А я, поверьте, часто смотрю. Вы книги читаете? Техническую литературу можно только ради смеха читать! На телевидение дубляж слышали? Вы сначала предоставьте качество, а уж потом можно убрать русский. Состояние украинского в очень плохом состояние! Возродите его, и русский сам уйдет. И не надо на этом делать конфликт. Нормальный политик не должен играть чувствами, а решать проблему. Я всеми руками за Украину и готов за нее бороться. Только вот надо все разумно делать, а не творить конфликты за ради рейтинга.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

» Голова
 
 Голова Миргородської міської організації Народного Руху України

» Нові фото


» Календар
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

» Дузі сайту

maidan.org.ua





PR-CY.ru

Информер тиц и PR



Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz