Понеділок, 29-Квітня-2024, 20:08:20 Ви увійшли як  Гість | Група "Гости"  Вітаю Вас  Гість | RSS

 | | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід

Clocks for website
<a href="http://www.clock4blog.eu">clock for blog</a>
Free clock for your blog
» Меню сайту

» Категорії
Статті Чорновола [7]
ЗМІ про нас [1]
Історія [8]
Акції [17]
Події [13]
Аналітика [23]
Думка лідерів [42]
Заяви, звернення [50]


»Архів

» Випадкове фото


 
Сохранить

Головна » 2010 » Серпень » 18 » Рух і незалежність – невід’ємні поняття
13:02:33
Рух і незалежність – невід’ємні поняття


18 Серпня 2010 року 12:06

[версія для друку]

Молодій державі Україна незабаром виповниться 19 років. Багато чого зроблено, багато й недопрацьовано, однак в будь-кому випадку 24 серпня 1991 року стало переломною датою в житті українства, яке впродовж століть плекало ідею соборної держави. Напередодні свята варто згадати ті буремні серпневі дні. Зокрема, така можливість є в кожного рівнянина, який відвідає Рівненський обласний краєзнавчий музей, де минулого тижня презентовано виставку «Демократичні традиції в Україні».



sub.php

Виставка містить матеріали, що засвідчують різноманітність форм демократичного устрою, властивих різним етапам розвитку нашої держави, – від найдавніших часів до сучасності. Ця частина підготовлена Секретаріатом Кабінету Міністрів України у співпраці з провідними науковцями. Друга частина виставки – матеріали з фондової збірки музею. Вони висвітлюють події, які відбувалися на Рівненщині у 1988-1991 рр. та розповідають про рівнян – борців за незалежність та демократію в країні.

Один з учасників і свідків тих подій на Рівненщині був просвітянин Олександр Волощук. Тоді він був палким прихильником дисидентського руху за демократію, який очолював Іван Дзюба. «Пам’ятаю якось почув по Радіо Свобода, згодом передало ВВС та Німецька хвиля, що в Україні з’явилося видання «Інтернаціоналізм чи русифікація» Івана Дзюби. Мені вдалося дістати цю працю у 1965 році. Я був у захваті від неї. Це було перше видання, яке стало прецедентом боротьби з режимом легальними методами. Примітно, що розповсюджувалось воно здебільшого серед російських українців. До свята Незалежності хочу подарувати цю віддруковану на російськомовній машині, бо інакших тоді не було, працю в архів музею. Можливо, гострі слова на пожовклих аркушах, притрушених архівним пилом, так само сколихнуть серце когось із рівнян, змусять замислитись, як мене понад 40 років тому», – говорить Олександр Волощук.

Не дивуйтеся, якщо на виставці майже на кожному експонаті, які розповідають по рівненські події тих часів, ви побачити логотип Руху: перший номер рухівської газети «Рада» (1989 р.); мандати учасників Установчої конференції НРУ за перебудову (Київ, 1989 р.); зразок запрошення на Установчу конференцію НРУ за перебудову (Рівне, липень 1989 р.); ну, і, звісно, фотографію незламного борця і патріота, засновника та ідеолога Руху Вячеслава Чорновола, який був завжди у вирі всіх подій, що передували здобуттю незалежності.

Учасники виставки переконуються, що Рух зіграв чи не основну роль у становленні незалежності України. Його служіння інтересам народу актуальне й сьогодні. «На зорі становлення незалежності України Рух був з народом, за народ, за вільну країну, – говорить заступник голови Рівненської обласної організації Народного Руху України Юрій Мартинюк. – Однак від тих буремних 90-х спливло вже майже 20 літ, а ми ще й нині боремося... Напередодні Дня Незалежності, думаю, кожному варто задуматися про ті здобутки, які вже маємо, і те, як згуртуватися навколо спільної мети – заможної країни та щасливого народу. Ми, рухівці, як і двадцять років тому, сповідуємо соборність, державність і демократію. Вдумайтеся в слова Героя України, борця і патріота Вячеслава Чорновола, який закликав: «Дай, Боже, нам любить Україну, понад усе сьогодні – маючи, щоб не доводилося потім гірко любить – втративши».

Прес-служба РОО НРУ

Категорія: Аналітика | Переглядів: 611 | Додав: Lavrik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

» Голова
 
 Голова Миргородської міської організації Народного Руху України

» Нові фото


» Календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

» Дузі сайту

maidan.org.ua





PR-CY.ru

Информер тиц и PR



Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz